Kompressions- og massagestøvler og dårligt blodcirkulation (venøs insufficiens)

Fakta om kronisk venøs insufficiens

 • Hjerteklapperne i venerne (de blodårer som fører blod, som der skal iltes tilbage til hjertet) fungere ikke optimalt.
 • Noget blod bliver tilbage i benene.
 • Symptomer: Benet hæver op, der kan opstå åreknuder, bensår og hudforandringer.
 • Tilstanden kan ikke helbredes, men brug af kompression (f.eks. med kompressionsstrømper eller kompressions- og massagestøvler) og at hæve benet over hjerte højde kan hjælpe på symptomerne.

Hvad er kronisk venøs insufficiens?

Venøs insufficiens også kaldet dårlig blod cirkulation i daglig tale opstår over tid når veneklapperne ikke fungere optimalt. Arterier er de blodåre der bringer iltet blod fra dit hjerte til resten af ​​din krop og venerne er betegnelsen for de blodåre der pumper blod der skal iltes tilbage til hjertet. Når dine vener i f.eks. benene ikke kan pumpe nok blod tilbage til dit hjerte, har du kronisk venøs insufficiens.

Kronis insufficiens

Du har 3 former for vener:

 1. Overfladiske vener, som ligger tæt på huden.
 2. Dybe vener, som ligger dybt i muskelgrupper.
 3. Perforerende vener som forbinder de overfladiske og dybe vener.

Når du er i oprejst stilling, skal blodet i dine ben gå imod tyngdekraft for at vende tilbage til dit hjerte. For at opnå dette klemmer, så dine benmuskler på blodårene i dine ben og fødder for at hjælpe med at flytte blod tilbage til dit hjerte. Veneklapperne i dine blodårer hjælper i denne forbindelse blodet i den rigtige retning. Når dine benmuskler slapper af, lukker veneklapperne i dine årer. Dette forhindrer blod i at strømme den forkerte vej, dvs. tilbage ned i benene. Hele processen med at sende blod tilbage til hjertet kaldes den venøse pumpe.

Når du går og dine benmuskler klemmer, virker venøspumpen godt. Men når du sidder eller står, især i lang tid, kan blodet i dine ben øge det venøse blodtryk. De dybe og perforerende vener er normalt i stand til at modstå korte perioder med øget tryk. Sidder eller står du længere tid ad gangen kan dette imidlertid strække venevægge, fordi de er fleksible. Over tid kan det hos følsomme individer svække venerne og skade veneventilerne (klapperne) og forårsager kronisk venøs insufficiens.

Prøv vores kompressions- og massagestøvler gratis i 7 dage og se om det er noget for dig.

Gå til Kompressionsstøvler

Hvad er symptomerne på venøs insufficiens?

Hvis du har venøs insufficiens, kan dine ankler svulme, og dine lægmuskler kan føles stramme. Dine ben kan også føle sig tunge, trætte, rastløse eller smertefulde. Du kan føle smerte, når du går eller kort tid efter du er stoppet med at gå. Venøs insufficiens kan være forbundet med åreknuder. Åreknuder er hævede åre, som du kan se gennem huden. De er ofte blå, udbulende og snoet. Store åreknuder kan føre til hudændringer som udslæt, rødme og sår.

Venøs insufficiens kan også forårsage hævede ben grundet blodtrykket årerne. Dit lymfesystem kan også producere væske, kaldet lymfe, for at kompensere for den venøse insufficiens. Vævet i dine ben vil da absorbere noget af dette væske, som kan øge tendensen for dine ben til at svulme (ødemer). I svære tilfælde kan denne væskeophobning give sår på det nederste af benene.

Hvad forårsager CVI?

På længere sigt kan det øgede blodtryk i dine ben kronisk venøs insufficiens. Dette kan medføre skader på veneklapperne, hvilket kan forværre problemet yderligere. I nogle tilfælde kan de veneklapper, der forhindrer blod i at strømme “baglæns”, blive defekte. Andre årsager til kronisk venøs insufficiens omfatter:

Ovenstående medfører begge et forhøjet blodtryk i dine blodårer ved at hindre blodstrømmen gennem venerne.

Flebitis (årebetændelse) – Lånt fra medidanmark.dk

DVT opstår, når blodpropper (korrekt kaldet en trombose) blokerer blod fra at strømme mod hjertet, ud af en dyb eller perforerende ven. Blodet, der forsøger at passere gennem de blokerede vener, kan øge blodtrykket i venen, hvilket igen overbelaster dine veneklapper og give Kronisk venøs insufficiens. DVT er en potentielt alvorlig tilstand, der forårsager at benene hæver og kræver øjeblikkelig lægehjælp, da blodproperne nogle gange kan løsne sig og følge med blodstrømmen til lungerne. Denne tilstand kaldes en lungeemboli.

Flebitis opstår, når en overfladisk eller dyb venen bliver hævet og betændt. Denne betændelse forårsager dannelse af blodpropper, hvilket også kan føre til DVT.

Faktorer, som kan øge risikoen for kronisk venøs insufficiens, omfatter:

 • Familiehistorie af åreknuder.
 • Overvægtige
 • Graviditet
 • Ineffektivitet (rører sig ikke nok).
 • Ryger
 • Står eller sidder i længere perioder.

Selvom kronisk venøs insufficiens kan påvirke nogen, kan din alder og køn også være faktorer, der kan øge din tendens til at udvikle kronisk venøs insufficiens; kvinder, der er over 50, får oftest CVI.

Hvilke behandlinger findes?

Kronisk venøs insufficiens kan ikke helbredes, men du kan selv gøre meget for at formindske symptomerne, f.eks. ved at bruge støtte-/ kompressionsstrømper, eller kompressions- massagestøvler.Herudover er det godt at lægge benet højt (over hjerteniveau), så blodet hjælpes tilbage i venerne. Der er ikke bevis for at der er noget medicin som hjælper, på kort sigt kan vanddrivende medicin dog mindske hævelsen i benene.

Det er vigtigt at holde hævelsen nede især når det er varmt, da dette nedsætter risikoen for at huden udvikler forandringer og får brune skjolder omkring ankelknoerne. Desuden nedsætter også risikoen for at få bensår. Og har du haft sår, som nu er helet, så vil regelmæssig brug af kompressions øge chancerne for, at såret ikke kommer igen.

Operation kan ved svære genere forbedre de kosmetiske forhold og til en vis grad mindske andre gener.

Prøv vores kompressions- og massagestøvler gratis i 7 dage og se om det er noget for dig.

Gå til Kompressionsstøvler