Kompressions og diabetes

Diabetes (sukkersyge) er en sygdom, hvor bugspytkirtlen af forskellige årsager producerer for lidt eller slet intet insulin. Dårlig reguleret blodsukker over en årrække kan lede til forkalkning i de små og store blodkar i ben og fødder. Personer med diabetes har således ofte blodcirkulationsproblemer, der kan forårsage perifert ødem (hævelse) i deres fødder, ankler og ben. Der er mange årsager til perifert ødem, som ikke nødvendigvis er relateret til diabetes, såsom at stå eller sidde i lange perioder, fysisk inaktivitet, kronisk venøs sygdom, lymfødem, arvelighed, graviditet, kirurgi og traume og nogle sygdomme. Perifert ødem kan også være forbundet med diabetes komplikationer såsom hjertesygdom, venøs insufficiens og nyresygdom. Visse diabetesmedikamenter kan også forårsage ødemer.

Udover ovenstående kan dårlig blodcirkulation desuden lede til at patienter lettere får sår grundet nedbrydelse af væv i ben og fødder.

Ny forskning (1) viser, at for mange diabetespatienter, der lider af ødem, kan kompression hjælpe med at holde ben og fødder sunde og lade patienten få en mere aktiv livsstil.

Kompressions har vist sig at effektivt fremme venøs blodgennemstrømning ved at give en mild understøttelse af venerne blodåre og veneklapper, idet væske og blod herved hjælpes tilbage til hjertet til iltning. Kompressionen er således med til at hjælpe kroppen af med affaldsstoffer og sænke forkalkningen af blodkar. Kompression (herunder kompressionsstøvler), der går inkludere lægmuskler har vist sig at være mest effektiv.

Allerede ved et mildt kompressions niveau (op til 25 mmHg) vil det medvirke til at reducere symptomer på hævelse, trætte- og ømme ben, følesløshed og åreknuder mm. Diabetes patienter skal dog passe på et for højere kompressionsniveauer(2).

Kompressionsstøvler og diabetes

Fordele ved kompressionsterapi

Er du diabetespatienter kan du ofte drage fordel af kompression hvis:

  • Du er blevet rådet til at ændre deres kost og øge deres fysiske aktivitet.
  • Du oplever hævelser i deres fødder, ankler eller ben.
  • Du er for tiden gravide og oplever svangerskabsdiabetes.

Det er Ikke alle diabetespatienter der bør anvende kompression. Hvis du har svær arteriel insufficiens, er kompression f.eks. ikke den rette behandling. Opstår der ubehag under brug af kompressions produkter bør du stoppe behandlingen og konsultere din læge.

Henvisninger:

(1) Wu Stephanie, et al. Control of lower extremity oedema in persons with diabetes with mild compression socks: a pilot study, 2011.
(2) Stemmer Robert. Strategies of treatment by compression and mobilisation. Switzerland: Ganzoni & Cie, 1995.

Prøv vores kompressions- og massagestøvler gratis i 7 dage og se om det er noget for dig.

Gå til Kompressionsstøvler