Kompressions- og massagestøvler mod ødemer

Fakta om ødem/hævede ben

 • Hævelse i ben kan udvikle sig hurtigt (timer) eller langsomt (over dage).
 • Hævelse (ødem) kan forekomme i det ene eller begge ben.
 • Du vil ofte mærke at benet bliver spændt og ømt.
 • Ødemer kan opstå på grund af sygdom såsom dårlig blodcirkulation (veneklapper som ikke fungere), åreknuder, læsioner, årebetændelse, men også graviditet og overvægt.
 • ÅBehandling: motion, kompression, massage.

Hvad er lymfesystemet?

For at forstå ødem, er det vigtigt at tage et lille kig på kredsløbssystemet – vener, arterier og kapillærer, der flytter blod til og fra alle steder i vores krop.

Arterierne transporterer iltet blod og næringsstoffer fra lungerne til alle celler i kroppen. Arterierne ender i kapillærer, der nærer vævet. Kapillærerne fører derefter til venerne, som returnerer det “udtømte blod” til til lungerne.

Lymfesystemet er en vigtig del af kredsløbssystemet. Når blodet strømmer gennem kapillærerne, sker det under pres, hvilket forårsager at væske og proteiner siver ud af den arterielle side af kapillærerne. De små lymfekapillærer afhenter disse tabte væsker og proteiner og transporterer dem gennem større lymfekar. Når denne “lymfevæske” strømmer gennem lymfekarrene, filtreres den af lymfeknuderne, hvor hvide blodlegemer fjerner bakterier og andre fremmedlegemer. Væskerne returneres derefter til blodstrømmen. Vi kan tænke på lymfesystemet som kroppens “vandsystem” indeholdene “vandområder”, hvor lymfekar dræner væske og affaldsstoffer og lymfeknuderne fungere som “rensningsstationer” .

Lymfesystem
    lånt fra: healthretreat.me

Hvad er lymfødem?

Mængden af ​​væske behandlet af lymfesystemet er virkelig stort. På ethvert tidspunkt filtreres næsten 90% af det vand, der findes i vores blod gennem lymfesystemet.

I tilfælde af overbelastning, f.eks. skader eller infektion, kan sunde lymfekasser absorbere op til ti gange deres sædvanlige kapacitet.

Når lymfesystemet er beskadiget, kan der opstå blokeringer. Dette betyder at lymfevæskerne fra det pågældende område ophobes, hvilket resulterer i hævelse. Proteinerne i den ophobede væske tiltrækker endnu mere vand, da kroppen søger at opretholde sin væskebalance. Dette medfører yderligere hævelse. Denne tilstand kaldes lymfødem, og kan forekomme i forskellige dele af kroppen, men rammer oftest arme eller ben. Hævelsen kan forårsage, at den ramte kropsdel bliver ekstremt stor og tung, hvilket forårsager misdannelse og invaliditet. Kronisk inflammation forårsager fibrose (dannelse af arvæv i organer), hvilket gør afløbsprocessen endnu vanskeligere. Den ophobede lymfevæske giver også ideelle vækstbetingelser for bakterier, der kan fører til infektion.

Folk med lymfødem skal opretholde et højt niveau af hudpleje, således at sår eller rifter undgås, da disse kan give adgang for bakterier. Personer med lymfødem skal være på vagt for gentagende tilfælde af infektioner som cellulitis (inflammation i huden), der kan gøre dem ekstremt syge.

Årsager til lymfødem

Lymfødem kan være forårsaget af misdannede eller utilstrækkelige lymfesystem (lymfeknuder, lymfekar etc.) – en født defekt. Prøver vi at se på lymfesystemet udfra et “VVS” -tema, kan du tænke på et defekt rørsystem – at der ikke findes nok rør eller rørerne har en forkert form eller er lavet af et forkert materialer. Denne type lymfødem kaldes primær lymefødem. Primær lymfødem kan ses tydeligt fra fødslen, når barnet fødes med en hævet arm eller ben, eller det kan udvikle sig senere i ungdommen eller endog i voksenalderen. Medfødt lymfødem fremkommer ved fødslen.

Milroys sygdom er en familiær eller arvelig form af medfødt lymfødem. Lymphodema praecox forekommer før 35 år, normalt i ungdomsårene. Lymphoedema tarda er primær lymfødem, der fremkommer efter 35 års alder. Sekundært lymfødem, der undertiden hedder erhvervet lymfødem, skyldes blokering eller forstyrrelse af lymfekarrene på grund af sygdom eller traume.

Eksempler på sekundært lymfødem er:

 • mastektomi-kirurgi (fjernelse af bryster ).
 • Strålingi forbindelse med anden kræftbehandling.
 • Andre operationer, især kræftoperationer med fjernelse af lymfeknuder; tumorer, der presser eller blokerer lymfekarrene traume på grund af ulykker,
 • Lejlighedsvissom følge af fedtsugning.
 • Filariasis,en parasitisk infektion, er en hyppig årsag til sekundær lymfeødem i tropiske lande.

Prøv vores kompressions- og massagestøvler gratis i 7 dage og se om det er noget for dig.

Gå til Kompressionsstøvler

Behandling af lymfødem

Forbliver lymfødem ubehandlet, kan det forårsage alvorlige komplikationer, som:

 • Dannelse af fedtvæv. Dette sker ofte indenfor det første år, grundet kronisk inflammation.
 • Dannelse af bindevæv. Ophobning af protein og kronisk inflammation kan medføre, at der dannes bindevæv (fibrose), der gør vævet hårdt.
 • Hudproblemer/sårdannelse. Har du lymfødem vil hudens modstandskraft blive svækket og det lokale immunforsvar nedsættes. Dette gør huden mere modtagelig for infektion med bakterier (rosen, erysipelas) eller svamp. Fremskreden lymødem kan få huden til at revne.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at patienten får en effektiv og konsistent behandling. Kirurgiske metoder anbefales normalt ikke, undtagen i meget specifikke situationer. Hvis lymfødem skyldes parasitisk eller anden infektion, så kan medicin ordineres. Men generelt fokuserer behandlingen på at reducere akkumuleringen af ​​lymfevæske.

Forbinding af arme eller ben som behandling af lymfødem

Den mest grundlæggende form for behandling består i at øge trykket på lemmerne for at fremme væskeoptagelse af lymfevæskerne.

En metode er at hæve de berørte lemmer og dermed udnytte tyngdekraften til at bevæge væsker ud af lemmen.

En anden måde er at øge presset på lemmerne er ved at bære medicinske (recept) kompressionstrømper eller ved at anvende specielle bandager. Statiske kompressionsbeklædning arbejder efter samme princip, men kan fastgøres omkring lemmerne ved et bestemt tryk. Både bandager og statiske tøj må normalt bæres mange timer ad gangen.

Alle former for strømper, bandage og statiske beklædningsgenstande kan være besværlige og ubehagelige, især i varme klimaer. Men de er generelt nødvendige, enten som den vigtigste behandling eller som supplerende behandling til andre behandlingsmetoder, og konsekvent brug er vigtig for en vellykket behandling. Kompressionstrømper til både arme og ben giver fri bevægelse til det behandlede lem og er kosmetisk acceptabelt.

odemer

Manuel lymfedrænning

Manuel lymfedrænning, også kendt som MLD, er en specialiseret form for massage, der skal udføres af en uddannet professionel terapeut. Der er forskellige “skoler” eller teknikker til manuel lymfedræning. Ved denne behandlingsmetode påføres ledende manuel tryk på lemmer og torso for at hjælpe med at dræne overskydende lymfevæske. I mellem behandlingssessioner skal patienten have en statisk lymfødem kompressionspumpe, kompressionsbeklædning, bandage eller kompressionstrømpe for at opretholde behandlingsresultater og holde væsken fra at akkumulere igen.

En fordel ved manuel lymfedræning er dens evne til at behandle områder, der er utilgængelig for pneumatisk eller statisk kompression: hoved og nakke, torso, mave osv. Det er dog vigtigt at du finder en uddannet terapeut gerne med erfaring på området. Manuel lymfedræning er imidlertid dyrt og kræver hyppige kliniske besøg. Ofte konstaterer patienterne, at det at besøge en massør regelmæssigt, både er kostbar og ubelejligt – og nogle gange ligefrem umulig.

Sekventiel kompressionsterapi, undertiden omtalt som pneumatisk kompression, eller lymfeødem pumpen, er en anden behandlingsmetode for moderat til svær lymfødem. Her har du et sæt “støvler” på, hvor en maskine blæser luft ind i disse – dette giver et retningsbestemt tryk f.eks. op ad benet. Du vil opleve tryk og “frigiv” cyklus, som vil tilskynde tømning og genfyldning af lymfeterne. Det retningsbestemte tryk vil sende lymfestrømmen opad mod torso og hjælper lymfevæsken med at finde vej omkring blokeringer til sunde lymfatiske kanaler. Patienten bærer typisk medicinske kompressionsstrømper eller anden kompressionsbeklædning imellem behandlinger.

Patienter med lymfødem, især dem med særligt svære tilstande, kan have gavn af at anvende en kombination af forskellige behandlingsmetoder.

Vedvarenhed er nøglen til en vellykket behandling

Uanset hvilken behandlingsmetode du vælger, skal du være vedholdende. Behandling af lymfødem er et “livstidsprojekt”. Korrekt og konsekvent behandling hjælper med at opretholde en normal funktion af dine lemmer.

Komfort er en vigtig faktor, der bidrager til patientens overholdelse. Hjemmebehandling med lymfødem komprimeringsprodukter gør det nemt for dig at behandle dig sig selv i dine egne omgivelser. Behandlingsomkostninger er også en faktor i overensstemmelse. Kompressionsbehandling af lymfødem giver effektiv behandling hjemme hos dig, til en brøkdel af prisen ved regelmæssige klinikbesøg.

Nogle sidste ord om Lymphedema …

Lymfødem er en kronisk lidelse, men den kan behandles effektivt, og din livskvalitet kan genoprettes. Der er gode behandlingsmuligheder til rådighed. Vores håb er, at denne hjemmeside vil hjælpe med at give nogle oplysninger om behandlinger. Men vores hjemmeside bør på ingen måde betragtes som en medicinsk kilde, og bør ikke erstatte din egen læges anbefalinger.

Prøv vores kompressions- og massagestøvler gratis i 7 dage og se om det er noget for dig.

Gå til Kompressionsstøvler